France-Catalaniste.com

Association Française des Catalanistes

  • Augmenter la taille
  • Taille par défaut
  • Diminuer la taille

Llegir/Lire Maria-Mercè Marçal - Sobre / A propòsit de Bruixa de dol

L'Association Française des Catalanistes vient de publier un ouvrage autour de l'auteure Maria-Mercè Marçal, dont le recueil Bruixa de dol (1979) est au programme de l'épreuve de catalan de l'agrégation externe d'espagnol 2012 :

 

 

Fabrice Corrons & Sandrine Frayssinhes Ribes : Llegir/Lire Maria-Mercè Marçal - Sobre / A propòsit de Buixa de dol, Perpignan, Trabucaire, coll. "cultura catalana", 2011.

1/ Présentation de la collection et de l'ouvrage

2/ Index avec résumés et mots-clés.

3/ Comment faire l'acquisition de l'ouvrage ?

 

 

 

1/ Présentation de la collection et de l'ouvrage

L’AFC a publié jusqu’ici les Actes de ses colloques, ainsi qu’une « Collection catalane » qui compte aujourd’hui quinze titres, dans plusieurs maisons d’édition : les Publicacions de l’Abadia de Montserrat pour les premiers, et les Editions de la Tour Gile pour les seconds. Dorénavant, l’AFC a fait le choix stratégique de se rapprocher des Editions du Trabucaire et d’y créer une collection « Cultura catalana ». Le Trabucaire possède une solide expérience éditoriale, et un riche catalogue de référence, de publications tant en français qu’en catalan et en occitan. Son implantation en Catalogne Nord et son réseau de distribution existant à Barcelone et dans l’ensemble des Pays Catalans, son savoir-faire en matière qualité de présentation des ouvrages, constituent autant d’arguments qui ont présidé à ce choix.

Le premier volume de la nouvelle collection « Cultura catalana » est circonstanciellement destiné aux étudiants qui préparent l’épreuve optionnelle de l’agrégation externe d’espagnol. Mais son intérêt va bien au-delà : il invite le lecteur à découvrir une poétesse contemporaine Maria Mercè Marçal (Barcelona 1952-
1998), grâce aux douze études écrites par les meilleurs spécialistes de son oeuvre, à travers son deuxième recueil de poèmes, intitulé Bruixa de dol, qu’elle a publié à l’âge de 25 ans (1979). Bruixa de dol témoigne des talents littéraires de son auteure, également prosatrice, traductrice et enseignante, qui a milité intensément en faveur de l’indépendantisme, de la culture catalane, de la condition et de l’homosexualité féminines. Une illustration de plus de la richesse et de la vitalité de la création contemporaine en langue catalane.

Notre ouvrage a été pensé en complémentarité avec les possibilités du site web de l’AFC. Le lecteur pourra profiter donc des nombreuses ressources disponibles sur la page web: http://france-catalaniste.com/fr/documentation/maria-merce-marcal

Il y trouvera ainsi une traduction française de Bruixa de dol réalisée par Michel Bourret, des vidéos de poèmes de Maria-Mercè Marçal mises en chansons ou en scène, ainsi que des références bibliographiques.

 

2/ Index avec résumés et mots-clés.


Maria-Mercè Marçal : entre tradition et rébellion (Sandrine Frayssinhes Ribes - Université Paul Valéry - Montpellier III)

Maria-Mercè Marçal i el feminisme (Agnès Toda i Bonet - Universitat Rovira i Virgili)

Resum: L’obra de Maria-Mercè Marçal és una obra d’afirmació personal, d’afirmació de llibertat, fet que, com a dona, implica una lluita per poder assumir la llibertat desitjada. La seva obra ens permet conèixer-la més a fons, a ella i a la seva lluita en aquest àmbit en concret, perquè se’ns brinda tota sencera i sincera, sense pèls a la llengua.

Mots clau: feminisme, homosexualitat, poesia, dona, amor.

Fragments d’un discurs abolit  (La passió segons Renée Vivien: monòdia final) (Lluïsa Julià - Universitat Oberta de Catalunya)

Resum: La monòdia final de La passió segons Renée Vivien ofereix una síntesi de la figura de l’amor-passió que encarna la figura biografiada. L’article detalla la construcció del nou discurs que crea Maria-Mercè Marçal a través de la traducció escrupolosa de versos de Renée Vivien i el diàleg amb la pròpia obra assagística i poètica. També remarca les diferències amb el text palimpsest de la resta de la novel·la.

Mots-clau: Renée Vivien, amor-passió, palimpsest, monòdia final.

Simbologia en clave violeta en Bruixa de dol (Neus Aguado)

Resumen: El artículo intenta determinar la diversa simbólica esotérica que impregna Bruixa de dol en el campo astrológico y numerológico, así como la rica simbología del Tarot, y los guiños que tiñen de violeta el ámbito feminista y sus celebraciones. La tradición de la mujer convertida en bruja y / o en hada. A la vez, hay referencias al mundo grecolatino y a la sexualidad masculina y femenina. También se habla del mundo vegetal y de la fiesta pagana del solsticio de verano: la fiesta de san Juan con toda la carga transformadora y de rito de paso que posee.

Palabras clave: bruja, Tarot, luna, transgresión.

Plaer i dolor en Maria-Mercè Marçal: una anàlisi semiòtica de Bruixa de dol (Laia Climent - Universitat Jaume I)

Resum: Des d’una perspectiva semiòtica, aquest article pretén treballar la construcció de les emocions del subjecte marçalià, sentiments que confegeixen tot un món imaginari, literari. Entre l’eufòria i la disfòria, apareixen les tensions dels poemes de Bruixa de dol, un seguit de sentiments que obliguen al jo líric a prendre una determinació sobre l’expressió de la seva identitat.

Mots clau: Sentiment, Emoció, Passió, Semiòtica; Jo Líric, Maria-Mercè Marçal.

El cos desitjant a Bruixa de dol de Maria-Mercè Marçal (Caterina Riba Sanmartí - Universitat de Vic)

Resum: Aquest article aborda la qüestió del cos desitjant a Bruixa de dol de Maria-Mercè Marçal: analitza la construcció d’un subjecte femení a través de la figura de la bruixa, i l’ús de metàfores procedents de la tradició, com el castell, l’espasa, els rèptils, els peixos i les aus, que l’autora re-significa al llarg del poemari per expressar el cos desitjant des d’una perspectiva femenina.

Mots clau: cos, erotisme, metàfora, bruixa.

Memòria i identitat en Bruixa de dol (Anna Esteve - Universitat d’Alacant)

Resum: En aquest article m’ocupe d’estudiar sota quines formes es manifesta la memòria en el poemari Bruixa de dol i pose de relleu com es rebel·la la problemàtica de la identitat del jo poètic a través d’aquests versos. Aquesta segona obra de Marçal permet observar la construcció d’una identitat individual a través d’un diàleg interior en què assumeix la pròpia solitud. A mesura que avança el poemari, però, aquesta veu s’eixampla i pren cos en la col·lectivitat femenina, sempre diversa, que li permet definir-se en relació amb aquest altre.

Mots clau: identitat, dona, alteritat, infantesa.

La conceptualització de l’espai a la primera poesia de Maria-Mercè Marçal: del clOs de l’espai domèstic al Solc de la recuperació de l’espai públic (Maria Antònia Massanet - Universitat de Barcelona)

Resum: Aquest article vol reflexionar sobre la forma en què Maria-Mercè Marçal conceptualitza el tractament de l’espai a la seva primera etapa poètica, des del desplaçament de l’espai domèstic al públic cap a la reflexió sobre el pas del subjecte femení individual al col·lectiu, presentant un model conciliatori que permet que la dona guanyi en emancipació i llibertats, a través de la resignificació de la bruixa, la reconciliació amb la natura i imatges com la del clOs i el Solc.

Mots clau: espai domèstic/ espai públic, bruixa, natura, clOs, Solc.

Figures femenines en Bruixa de dol (Fina Llorca i Antolin)

Resum: L’article subratlla, en els poemes de Bruixa de dol dedicats a amigues i companyes, l’esforç marçalià d’explorar i simbolitzar les relacions entre dones des d’un punt de vista innovador, feminista i arrelant-se en una tradició poètica cada vegada més escollida i pròpia.

Mots-clau: Amistat, miralls, tradició.

Sota el signe del drac i Bruixa de dol de Maria-Mercè Marçal: la recuperació d’una genealogia femenina (M. Àngels Francès - Universitat d’Alacant)

Resum: Aquest article té l’objectiu d’explorar, des d’una perspectiva de gènere, la tasca de recuperació d’una genealogia femenina literària i simbòlica que Maria Mercè Marçal efectua al llarg dels seus escrits assagístics (recopilats en Sota el signe del drac, 2004) i literaris, especialment en Bruixa de dol, on la figura de l’altra, mirall del jo poètic, esdevé germana i amiga amb qui reprendre el fil del passat per teixir el del futur.

Mots clau: autoria, genealogia femenina, bruixa, fada.

Silencis, interrupcions, mites (Mercè Ibarz - Universitat Pompeu Fabra)

Resum: L’article reprodueix la introducció que va escriure Mercè Ibarz per a l’edició de les proses de Maria-Mercè Marçal escrites entre 1985 i 1997, Sota el signe del drac (Barcelona, Proa, 2004). La crítica fa una primera aproximació a la biografia intel·lectual i creativa de Maria-Mercè Marçal i analitza la rellevància d’aquests escrits per entendre la trajectòria de l’autora i també la Catalunya d’aquest període.

Mots clau: proses, textos autobiogràfics, tradició literària, genealogia, dona i escriptura.

Maria-Mercè Marçal. L’héritage de la pensée littéraire (Meri Torras i Francès - Universitat Autònoma de Barcelona)

Resum: Tant a la seva pràctica poètica com a la seva tasca de crítica literària, Maria-Mercè Marçal no va abandonar mai la triple rebel·lió que anunciava com a pròpia en una de les seves divises, tal vegada la més coneguda: ser dona, de classe baixa i nació oprimida. Més endavant, aquesta triple identitat se li va anar trenant, fent-se més estreta, lligada i forta. Al llarg d’aquest article em proposo resseguir a les publicacions crítiques recollides (parcialment) a Sota el signe del drac, les formulacions teòriques del feminisme que Marçal rescriu a mida de la tradició catalana i d’ella mateixa. El propòsit és mostrar com el(s) feminisme(s) va(n) ajudar-la a donar consistència teòrica i cohesió als tres blens identitaris d’aquesta trena rebel.

Mots clau: feminisme, identitat, crítica literària.

Bibliografia de Maria-Mercè Marçal

 

3/ Comment faire l'acquisition de l'ouvrage ?

Téléchargez le bon de commande ici : Bon de commande - Llegir/Lire Maria-Mercè Marçal - Cultura Catalana (Trabucaire) - 1

N'hésitez pas également à visiter le site de Trabucaire qui propose en France la gamme d'ouvrages la plus riche sur la la langue et la culture catalane : http://www.trabucaire.com/

 

Pour connaître l'avant-dernière publication de l'AFC, consacrée à la romancière Carme Riera, cliquez ici.

Une présentation de l'ensemble de la "collection catalane" (15 ouvrages, en tout, publiés chez La Tour Gile) est disponible à cette adresse : http://france-catalaniste.com/documentation/collection-catalane